Regio ZOU
Regio Lekstroom
Unicum ZOU

Nieuws

Upd@te

Crisisteam: Oekraïne / covid Digitalisering GLI / Leefstijl UNICUM Huisartsenspoedzorg UNICUM Huisartsenzorg Netwerken / O&I Scholing Vacatures Zorgprogramma's

Nieuw: Handreiking Liraglutide (Saxenda®) en de GLI


17-8-2022

Nieuw: Handreiking Liraglutide (Saxenda®) en de GLI

Vanaf 1 april 2022 wordt het medicijn Liraglutide - onder strikte voorwaarden - vergoed vanuit het basispakket bij patiënten met obesitas met als doel gewichtsreductie. Het uiteindelijke doel is een blijvende leefstijlverandering te verkrijgen via de GLI, waarbij Liraglutide kan ondersteunen. Per 1 juli is nog een aanpassing gedaan in de voorwaarden.

Belangrijk te weten is dat de inzet van medicatie, met als doel gewichtsreductie een nieuwe ontwikkeling is, waarbij inzichten elkaar snel opvolgen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft (nog) geen uitspraken gedaan over het inzetten van medicatie ter bevordering van gewichtsreductie. In de huidige NHG-standaard Obesitas (2020) wordt deze inzet ontraden (in het najaar van 2022 volgt de revisie). Echter, aangezien er al redelijk veel patiënten in de UNICUM-regio’s Liraglutide voorgeschreven krijgen en er geen eenduidig protocol beschikbaar is, lopen GLI-zorgverleners tegen knelpunten aan, waardoor de vraag naar ondersteuning toeneemt. 

Stappenplan en patiënteninfo
We hebben daarom vanuit UNICUM besloten ondersteuning te bieden in de vorm van een stappenplan en de daarbij behorende patiënteninformatie. Het stappenplan is een voorstel, dat kan dienen als hulpmiddel. Het is dus niet gebaseerd is op de adviezen vanuit onze beroepsgroep. Het doel van dit document is om de samenwerking tussen de GLI-zorgverleners, bij deze specifieke patiëntengroep, te versterken (met duidelijke taakverdeling Huisarts/POH-S en Leefstijlcoach (LSC)). Daarnaast hopen we met het stappenplan het vervolgtraject te kunnen borgen, waardoor de kans op een blijvende leefstijlverandering en hiermee gepaard gaande gewichtsreductie vergroot wordt. Betrokken zorgverleners zijn vrij om hier hun eigen draai aan te geven, waarbij het belangrijk blijft dit onderling goed af te stemmen. Bovendien is ook het niet voorschrijven van Liraglutide een optie. 

Andere middelen
Het Zorginstituut brengt in de zomer van 2022 ook advies uit over twee andere middelen voor het behandelen van overgewicht. Dat zijn Naltrexon in combinatie met Bupropion (Mysimba®) voor mensen met een BMI van 27 of hoger, en Setmelanotide (Imcivree®) voor mensen met een zeldzame erfelijke vorm van obesitas. Op het moment van publicatie van deze handreiking is daar nog geen verdere informatie over bekend gemaakt. 

Meer informatie vind je in de Handreiking Vernieuwde GLI-richtlijn Liraglutide (Saxenda®).