Regio ZOU
Regio Lekstroom
Unicum ZOU

Nieuws

Upd@te

Crisisteam: Oekraïne / covid Digitalisering GLI / Leefstijl UNICUM Huisartsenspoedzorg UNICUM Huisartsenzorg Netwerken / O&I Scholing Vacatures Zorgprogramma's

Onderzoek naar ziektelast RS-virus


15-8-2022

Huisartsenpraktijken gezocht voor onderzoek naar ziektelast RS-virus

Het RS-virus zorgt in Nederland elk jaar voor meer dan 1000 ziekenhuisopnames en nog veel meer huisartsenbezoeken. De verwachting is dat er op korte termijn een RSV-vaccin beschikbaar komt. Om te beslissen of dit vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen is een nauwkeurige schatting van de ziektelast in de eerstelijnszorg essentieel. Het UMC Utrecht is op zoek naar huisartsen die willen deelnemen met een RSV- en influenzasneltestapparaat in de huisartsenpraktijk.

Jonge kinderen en ouderen
De BIRD- en PROMISE-studie richt zich op jonge kinderen (<2 jaar) en de RAPID-studie richt zich op ouderen (>60 jaar). De onderzoeken vinden plaats gedurende twee winterseizoenen tijdens de piek van RS-virusinfecties. Deelnemende praktijken nemen bij luchtwegklachten een neusswab af. Een sneltestapparaat in uw praktijk geeft binnen tien minuten de uitslag. Vervolgens benadert het studieteam de patiënt (of de ouders als het gaat om de BIRD- en PROMISE-studies) voor deelname. Bij kinderen kan het studieteam eventueel ook aan huis een swab afnemen, indien de ouders hiervoor toestemming geven. 

Meer informatie en aanmelden
Bekijk voor mee informatie de huisartseninformatiebrieven over de BIRD- en PROMISE-studies (jonge kinderen) en de RAPID-studie (ouderen). Vragen of deelnemen? Neem contact op via rapid@umcutrecht.nl of promise@umcutrecht.nl of via 06-21 41 61 37.