Regio ZOU
Regio Lekstroom
Unicum ZOU

Nieuws

Upd@te

Crisisteam: Oekraïne / covid Digitalisering GLI / Leefstijl UNICUM Huisartsenspoedzorg UNICUM Huisartsenzorg Netwerken / O&I Scholing Vacatures Zorgprogramma's

Effect ‘Moet ik naar de dokter?’ wetenschappelijk aangetoond


28-7-2022

Effect ‘Moet ik naar de dokter?’ wetenschappelijk aangetoond

Op de websites van onze spoedposten bieden wij digitale zelftriage van Moet ik naar de dokter? aan. Hiermee willen we bereiken dat patiënten - voordat ze bellen - eerst zelf nagaan of ze wel echt naar de dokter moeten.

In de afgelopen periode deed IQ Healthcare (Radboudumc) onderzoek naar het effect van deze tool voor digitale zelftriage. Het betrof een quasi-experimenteel onderzoek op dertien huisartsenposten in Nederland, waaronder Zeist en Nieuwegein. Hierbij werd gedurende vier weken een blockdesign toegepast: in de weken 1 en 3 van het onderzoek stond digitale zelftriage aan op onze websites en in de weken 2 en 4 werd online zelftriage niet aangeboden.

Werkdrukverlaging aangetoond
In de twee weken dat de zelftriage aanstond werden in totaal 11.484 zelftriages uitgevoerd via de websites van de dertien deelnemende huisartsenposten. Het totaal aantal contacten was in deze weken gemiddeld 11% minder dan in de weken waarin de zelftriage uitstond. De duur van de telefonische triage was gemiddeld 30 seconden korter wanneer de patiënt vooraf online zelftriage had gedaan. Digitale zelftriage resulteert dus aantoonbaar in een verlaging van de werkdruk op de spoedpost.

Gebruik in onze regio stijgt
Onderstaande grafiek toont hoe het gebruik van ‘Moet ik naar de dokter?’ in onze regio’s gestaag toeneemt.

Veel winst te behalen
Onze spoedposten scoorden ruim onder het gemiddelde van 11% reductie van contacten. Er is dus nog veel winst te behalen. Het onderzoek laat zien dat andere huisartsenposten door optimalisatie van de website een reductie van 15% realiseren. Ook de informatie die de inwoners op de website van de eigen huisarts vinden, is van grote invloed. Het is belangrijk dat op de praktijkwebsites niet het telefoonnummer van de post staat, maar een link naar de website waar mensen de digitale zelftriage aangeboden krijgen.

De komende tijd gaan we aan de slag met het optimaliseren van de websites van onze posten. Ook stimuleren en faciliteren we het verbeteren van de informatie over de huisartsenspoedposten op andere websites, waaronder die van de aangesloten huisartsen. Om zo ook in onze regio het effect van digitale zelftriage met ‘Moet ik naar de dokter?’ te vergroten.