Regio ZOU
Regio Lekstroom
Unicum ZOU

Nieuws

Upd@te

Crisisteam: Oekraïne / covid Digitalisering GLI / Leefstijl UNICUM Huisartsenspoedzorg UNICUM Huisartsenzorg Netwerken / O&I Scholing Vacatures Zorgprogramma's

Verandering in vergoeding zorg aan Oekraïense vluchtelingen


4-7-2022

Verandering in vergoeding zorg aan Oekraïnse vluchtelingen 

Per 1 juli 2022 veranderen er een aantal zaken rondom de vergoeding van geleverde zorg aan Oekraïense vluchtelingen. In de huidige situatie wordt medische zorg gedeclareerd via de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden (SOV) via het CAK. Per 1 juli 2022 wordt medische zorg aan ontheemden vergoed uit de Regeling Medische noodzakelijke zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO).

Het gaat hierbij om patiënten met een BSN en die zijn ingeschreven in het Basisregistratie Personen Register met de code 46. Dit betekent dat Oekraïense vluchtelingen uiterlijk 1 augustus 2022 te vinden zijn via COV. Op basis van BSN en geboortedatum zal UZOVI 3355 (idem als RMA) naar voren komen. Hierdoor is het mogelijk om via VECOZO deze zorg te declareren. Het gaat hierbij om alle zorgkosten die worden gemaakt vanaf 1 juli 2022.

Indien een Oekraïense vluchteling geen BSN heeft en/of niet wordt gevonden in COV, dan wordt de zorg vergoed door de CAK (zoals de huidige situatie, waarbij het niet verplicht is om zorg van tevoren aan te melden).

Hierdoor zijn er vanaf 1 juli 2022 twee soorten declaratiestromen mogelijk:

  • Patiënt is vindbaar via COV
    • Geleverde zorg kan worden gedeclareerd via VECOZO
    • Declareren kan vanaf 1 augustus 2022 voor de geleverde zorg vanaf 1 juli 2022
  • Patiënt is niet vindbaar via COV
    • Geleverde zorg kan worden gedeclareerd bij het CAK 

Meer informatie is hier en hier te vinden.