Regio ZOU
Regio Lekstroom

Nieuws

Upd@te

Crisisteam: Oekraïne / covid Digitalisering GLI / Leefstijl UNICUM Huisartsenspoedzorg UNICUM Huisartsenzorg Netwerken / O&I Scholing Vacatures Zorgprogramma's

Tekort aan bloeddonoren in onze regio


4-5-2022

Tekort aan bloeddonoren in onze regio

Vanuit Sanquin Bloedvoorziening is gevraagd of de UNICUM huisartsenpraktijken een rol kunnen spelen bij het onder de aandacht brengen van het belang van bloeddonorschap. Er is een teruglopend donorbestand in onze regio, waardoor nieuwe donoren moeten worden geworven.

Communicatiematerialen

 • Sanquin heeft een video gemaakt die je kunt delen op het scherm in de wachtkamer, zodat dit belangrijke onderwerp extra aandacht krijgt. Deze video is ook per e-mail aangeleverd bij de praktijkmanagers.
 • De tekst die onder dit nieuwsbericht staat kunt je gebruiken op de website of bijvoorbeeld in een nieuwsbrief.
 • Ook kun je per e-mail folders voor in de spreek- of wachtkamer bestellen bij Rianne Schenk van Sanquin. 

Alvast hartelijk dank voor je medewerking, mede namens Sanquin!

[tekst voor website/nieuwsbrief]

Word bloeddonor en red levens!

Samen met Sanquin Bloedvoorziening vragen we aandacht voor het belang van bloeddonatie. Van bloedtransfusies voor mensen met kanker tot het redden van iemand na een auto-ongeluk. En van het ontwikkelen van medicijnen tot het in leven houden van een te vroeg geboren baby. Met jouw bloed redden en verbeteren we levens van talloze patiënten!

Je hoeft geen dokter te zijn om levens te redden... Heb jij al eens stilgestaan bij de mogelijkheid om bloed te doneren? Als bloeddonor heb je een enorme impact op het leven van maar liefst 3 patiënten per donatie, met slechts een uurtje van je tijd. Ook fijn om te weten: als bloeddonor worden je bloeddruk en bloedwaarden regelmatig gecontroleerd. Zo help je niet alleen anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf!

Sanquin heeft op dit moment - met name in onze regio - veel nieuwe donors nodig. Kunnen we ook op jou rekenen?

Meld je als bloeddonor aan in 3 stappen:

 1. Meld je hier online aan als bloeddonor
 2. Je krijgt een medische check op locatie en datum naar keuze
 3. Als uit de test blijkt dat je bloed kunt geven, ben je officieel donor. Je ontvangt een oproep voor je eerste donatie.

Over bloed doneren

 • Vrouwen mogen tot 3 keer per jaar bloed doneren. Mannen maximaal 5 keer.
 • Zodra jouw bloed nodig is, ontvang je een oproep.
 • Hoe vaak je wordt opgeroepen, hangt af van je bloedgroep en de vraag vanuit ziekenhuizen.
 • Bloed afnemen duurt 10 minuten.
 • Verder beantwoord je vóór iedere donatie enkele medische vragen en wordt je hb-waarde en bloeddruk gemeten. Na afloop eet en drink je iets in het donorcafé. Met een uurtje sta je weer buiten.

Over Sanquin
In Nederland zorgt Sanquin voor de bloedvoorziening. Naast het afnemen, verwerken en uitgeven van bloedproducten, verricht Sanquin ook onderzoek naar het effectiever inzetten van bloed.

Meld je nu aan als bloeddonor!