Regio ZOU
Regio Lekstroom
Unicum ZOU

Nieuws

Upd@te

Crisisteam: Oekraïne / covid Digitalisering GLI / Leefstijl UNICUM Huisartsenspoedzorg UNICUM Huisartsenzorg Netwerken / O&I Scholing Vacatures Zorgprogramma's

Medische hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne


10-3-2022

Inmiddels zijn er vluchtelingen uit Oekraïne in Midden-Nederland aangekomen. Voor de medische zorg aan grote groepen vluchtelingen wordt vanuit de GHOR een oplossing gezocht. De situatie kan zich voordoen dat er aan individuele praktijken gevraagd wordt om aan een gezin of kleine groep vluchtelingen huisartsenhulp te verlenen. 

Wat doe je in zo een situatie?
Oekraïne is geen lid van de Europese Unie maar heeft wél een associatieverdrag met Europa. Dat betekent dat Oekraïners hier legaal verblijven en bijvoorbeeld ook zonder vergunning mogen werken. Vanwege dit associatieverdrag vallen medische zorgkosten van vluchtelingen uit Oekraïne onder de subsidieregeling ‘medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden’. Zij hebben recht op zorg overeenkomend met wat in het basispakket van de zorgverzekering zit.

Zorgverleners kunnen 100 procent van die kosten vergoed krijgen als ze binnen zeven dagen melding doen bij het centrale meldpunt van de GGD GHOR. Het betekent dus ook dat je géén declaratie voor de hulp aan de vluchteling zelf meegeeft. Deze vraag je aan bij de GHOR. Hiervoor kun je deze link gebruiken.

Houd er rekening mee dat het aanmelden best wat tijd in beslag neemt. Er dient eerst ingelogd te worden door de huisarts met de uzi-pas. Na een mailtje aan de GGD volgt de mogelijkheid tot inloggen.

Meer informatie lees je in de volgende berichten:
https://www.hetcak.nl/zakelijk/regelingen/regeling-onverzekerden
https://www.lhv.nl/actueel/nieuwsberichten/landelijke-aanpak-medische-zorg-voor-vluchtelingen-uit-oekraine/

Farmaceutische hulp
Voor deze groep vluchtelingen mogen alle apothekers zorg leveren. Dat betekent dat deze vluchtelingen naar de dichtstbijzijnde apotheker kunnen gaan en daar verder geholpen worden. Voor declaraties geldt ook voor de apothekers de regeling van het CAK.