Regio ZOU
Regio Lekstroom

Nieuws

Upd@te

Crisisteam: Oekraïne / covid Digitalisering GLI / Leefstijl UNICUM Huisartsenspoedzorg UNICUM Huisartsenzorg Netwerken / O&I Scholing Vacatures Zorgprogramma's

Advies uitlevering jodiumtabletten


7-3-2022

Vanwege signalen uit het hele land over een gestegen vraag naar jodiumtabletten heeft de KNMP contact gezocht met het ministerie van VWS aangaande de verstrekking van KI-tabletten. VWS meldt dat het bestaande advies voor het particulier op voorraad hebben van KI-tabletten ongewijzigd is en geldt voor:

  • mensen tot en met 40 jaar die binnen de eerste ring (< 20 km) van een kerncentrale wonen;
  • kinderen tot 18 jaar die 20 tot 100 kilometer van een kerncentrale wonen;
  • zwangere vrouwen die maximaal 100 kilometer van een kerncentrale wonen.

(Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straling/jodiumtabletten).

Naar aanleiding van de publieksvragen geeft VWS aan dat apothekers jodiumtabletten, indien in de apotheek beschikbaar, “in principe kunnen meegeven, met vermelding van het feit dat het niet wordt aangeraden de tabletten in huis te halen in verband met de situatie in Oekraïne.”

Voorts dienen deze tabletten uitsluitend te worden ingenomen na een besluit van de minister van VWS. Zo’n besluit is altijd ad hoc en baseert de bewindsman op het advies van het RIVM en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming en wordt dan landelijk kenbaar gemaakt. Het is bij de KNMP bekend dat groothandels op dit moment weinig of geen jodiumtabletten uitleveren. Dit zal naar verwachting ook bij de toegenomen publieksvraag voorlopig niet veranderen.