Regio ZOU
Regio Lekstroom
Unicum ZOU

Nieuws

Upd@te

COVID 19 Digitalisering GLI / Leefstijl UNICUM Huisartsenspoedzorg UNICUM Huisartsenzorg Netwerken / O&I Scholing Vacatures Zorgprogramma's

Wijziging procedure plaatsen Venflonnaalden


7-7-2021

Dit nieuwsbericht is namens Jack Versluis, Bestuurder RAVU en Magalie Mulder, Bestuurder Expert Care 

De afgelopen decennia heeft de RAVU op verzoek van huisartsen Venflonnaalden geplaatst bij patiënten met een euthanasiewens. Vanaf 12 juli 2021 neemt ExpertCare deze rol over van de RAVU in de provincie Utrecht. 

Wat verandert er vanaf 12 juli?

  • U dient het verzoek voor het plaatsen van een Venflonnaald in bij het Zorgcoördinatiecentrum Midden-Nederland via telefoonnummer 085-7735703.
  • Het ZCC deelt uw aanvraag met ExpertCare.
  • Het is niet meer mogelijk om dit verzoek in te dienen bij de meldkamer van de RAVU.
  • ExpertCare voert deze zorg zelfstandig uit en zorgt ook zelf voor de administratieve afhandeling en financiering. 

Als u gewend bent  om zelf de naald te plaatsen of als u gewend bent een specialistische thuiszorgorganisatie in te roepen voor het inbrengen, verandert er niets. 

Waarom neemt ExpertCare deze zorg over van de RAVU?

Het aantal aanvragen heeft inmiddels een dusdanige omvang gekregen dat dit gevolgen heeft voor de paraatheid van de RAVU. Daarom is de afgelopen periode onderzocht of een andere organisatie deze taak van de RAVU kan overnemen. ExpertCare is hier de geschikte organisatie voor.

ExpertCare heeft veel ervaring met deze handeling omdat zij deze ook al landelijk uitvoert voor de Levenseindekliniek. Daarnaast heeft ExpertCare in de provincie Utrecht een uitgebreid netwerk van gespecialiseerd verpleegkundige teams, zodat ze u altijd snel van dienst kan zijn. Mocht er sprake zijn van een bijzondere spoedsituatie of lukt, in zeer uitzonderlijke situaties, het plaatsen van de naald niet door de gespecialiseerd verpleegkundigen van ExpertCare, of het STMN, dan kan er alsnog altijd een beroep worden gedaan op de RAVU, om in deze specifieke situatie hulp te verlenen.

We zijn blij dat met de overname van deze handeling de zorg voor mensen met een euthanasiewens op een hoog kwalitatief niveau kan worden voortgezet.

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben over de inhoud van dit bericht dan kunt u contact opnemen met: n.plantenga@ravu.nl of s.komijn@ravu.nl of petravandenbrink@expertcare.nl